Wiersze znalezione w necie. - Wersja do druku +- elfograd (https://elfograd.htw.pl) +-- Dział: Świat Romantyki (https://elfograd.htw.pl/forumdisplay.php?fid=23) +--- Dział: Poezja (https://elfograd.htw.pl/forumdisplay.php?fid=24) +--- Wątek: Wiersze znalezione w necie. (/showthread.php?tid=372) Strony:
1
2
|
RE: Wiersze znalezione w necie. - Lusi - 04-29-2023 Dziękuję miłe Koleżanki. Matka odchodzi Kobieta w czerni stąpa po różach Obraca żółtą twarz wyżartą przez troski do dobrego słońca i wtedy uśmiech który jest już tylko zabliźnioną raną rozjaśnia ją. Dogasająca widzi na drodze swojego życia jedną różę więc i ona stąpała po różach pochylona nad tym dziwnym kwiatem ze świata żywych myśli o podeptanym szczęściu. Myśli o synach którzy odeszli od niej w szorstkich mundurach odeszli twardym krokiem a obce kobiety rzucały im pod żelazne stopy czerwone róże. I ten najmłodszy urodzony w czepku odszedł w stalowym hełmie i nie mogła go pogładzić po głowie biegła wtedy za nim porażona płomieniem złotych wielkich trąb. Teraz idzie po tej drodze sama i niesie mały chleb którego nie trzeba już dzielić. Obraca zgasłą twarz do słońca. Oto skaza światła padła na kamienną drogę na drogę z żelaznych krzyży na drogę z czarnych marmurów z których wychodzą figurki białych pulchnych dzieci. Z nieba zwiesza się słodkie grono martwych aniołków. /Tadeusz Różewicz/ RE: Wiersze znalezione w necie. - Sara - 04-29-2023 Bardzo smutny ten wiersz, jednak...jakże czasami prawdziwy do bólu RE: Wiersze znalezione w necie. - rena01 - 05-08-2023 RE: Wiersze znalezione w necie. - grace - 05-08-2023 Bardzo piekny ,smutny wiersz RE: Wiersze znalezione w necie. - babajaga - 01-22-2024 śliczny wiersz chociaż smutny RE: Wiersze znalezione w necie. - Lusi - 08-27-2024 Stary zepsuty człowiek
„Co widzisz pielęgniarko… Co widzisz? O czym myślisz, kiedy patrzysz na mnie? Zepsuty stary człowiek, niezbyt mądry, niepewnych zwyczajów, z zamglonymi oczyma? Który drybluje swoim jedzeniem i nie udziela odpowiedzi, kiedy mówisz głośno: „Żałuję, że nie chcesz spróbować!” Który wydaje się nie zauważać rzeczy, które robisz. I na zawsze traci skarpety lub buty. Kto, z oporem lub nie, pozwala robić co chcesz podczas kąpieli i karmienia, wypełniając tak swój długi dzień. Czy tak właśnie myślisz, czy tak to widzisz? Zatem otwórz oczy, pielęgniarko. Nie widzisz mnie! Powiem ci kim jestem jak już tutaj siedzę. – Jestem małym 10-letnim dzieckiem z mamą i tatą, braćmi i siostrami, którzy się wzajemnie kochają. – Młodym 16-letnim chłopakiem ze skrzydłami na nogach marzącym, że niedługo spotka swoją miłość. – 20-letnim Panem Młodym, którego serce rośnie, pamiętającym śluby, które obiecał dotrzymać. – 25-letnią w pełni samodzielną osobą. Jestem potrzebny aby stworzyć bezpieczny szczęśliwy dom. – 30-letnim mężczyzną. Moi malcy rosną tak szybko, połączeni więzami, które będą długo trwać. – Przy 40-ce moi młodzi synowie dorośli i zniknęli, ale moja kobieta jest obok mnie i widzi jak się smucę. – 50 lat i coraz więcej dzieci bawi się wokół mnie, Ponownie mamy dzieci… Moja umiłowana i ja. Ciemne dni są nademną – Moja żona nie żyje. Patrzę w przyszłość – Drżę ze strachu. Moje dzieci mają już własne pociechy. Myślę, nad przeszłością i miłością, którą znałem. Teraz jestem już stary, a natura jest okrutna. To żart, bo na starość wyglądasz jak głupek. Ciało się kruszy. Wdzięk i wigor odchodzą. Teraz mam kamień, gdzie kiedyś było serce. Ale w środku nadal mieszka młody mężczyzna A teraz znowu moje zgorzkniałe serce pęcznieje. Pamiętam radość, pamiętam ten ból. Kocham życie i żyję na nowo. Myślę po latach, jest ich zbyt mało, odchodzimy zbyt szybko i trzeba zaakceptować fakt, że nic nie może trwać wiecznie. Więc otwórzcie oczy, ludzie! Otwórzcie i zobaczcie… Nie jestem zrzędliwym starcem. Spójrz bliżej… Zobacz MNIE!!” Autor wiersza: Mak Filiser RE: Wiersze znalezione w necie. - elf - 08-27-2024 |