Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lydia - Grafika
Zawsze z wielkim podziwem patrzę na Twoje prace brawo
Świetna grafika! Okok Oklasky Oklasky Oklasky

[Obrazek: 0379f591f0718d8c3a5cdd57f92d4ed4.png]Komputer przewyższy człowieka jak sam ułoży dowcip.

Lidio praca piękna  mam prośbę jak byś znalazła czas mogła byś napisać tutorial do tej pracy na pewno chętne osoby spróbowały by go otworzyć  Witt
[Obrazek: Bez-nazwy-1fghj.png]
Serdecznie dziękuję za przemiłe komentarze.  Buzki

Ave, bardzo proszę...

Jeżeli chodzi o tutorial, to raczej opiszę jak robiłam obrazek, bo każde zdjęcie użyte do grafiki wymaga innych ustawień.
Tego typu grafika nosi nazwę podwójnej ekspozycji. 
- Wykorzystałam dwa zdjęcia. Jedno, najlepiej zdjęcie portretowe osoby (lekki skos twarzy)
- Osobę wycinam z tła.
- Umieszczam na przygotowanym formacie obrazka (w moim przypadku - 1080 x 1080 rozd. 72 pix.) tło szare
- Wybieram obrazek, który będzie nałożony na postać. Tutaj z reguły jest dylemat, bo nie wiadomo co wybrać, żeby dobrze komponowało się z osobą. Wybrałam widoczek strumyczka i lasu.
- Do wybranego obrazka dodaję maskę przycinającą i całą warstwę zrobiłam jako odcinającą do portretu kobiety. Tym sposobem usuwamy wszystko, co wychodzi poza obrys osoby.
- Zmniejszam nieco krycie, aby widzieć rysy osoby i miękkim pędzlem na masce widoczku, zaczynam usuwać niepotrzebne piksele, aby pokazać twarz modelki.
- Często zachodzi potrzeba by oba obrazki rozjaśnić lub przyciemnić, ale to już według własnego uznania. 
- Kiedy mam dopracowaną główną część grafiki, wówczas należy cofnąć się na dół warstw i dać tło całości. Może to być gradient, ja często daję ten sam obrazek, który dodawałam w środku, tyle, że koniecznie trzeba go rozmyć gaussem i zmniejszyć krycie. Dając ten sam obrazek mamy pewność, że komponuje się kolorystycznie z całością.
- I najważniejsze: dodać ptaszki! Nie wiem czemu, wszyscy je dodają, jakby to był obowiązek, więc i ja również, nie chcąc być gorszą od innych... bo ptaszków ci u mnie dostatek  Haha
To byłoby mniej więcej wszystko, reszta, to drobne niuanse, które komponujemy według własnego uznania, estetyki i gustu.
Komponenty grafiki

[Obrazek: Snapinsta-app-1080-324544518-16146674789...7196-n.jpg]

[Obrazek: woman-2178816-1920.jpg]
Piekna grafika.Czy Ty robisz prace w Photoshopie? Oklasky Oklasky Oklasky
  [Obrazek: DRGBDUs.png]
Lidio bardzo dziękuję spróbuję się pouczyć w corelu  Buziak
Próbuj Ave, grafiki tego typu nie są skomplikowane. Na YouTube jest sporo tutoriali w temacie "Podwójnej ekspozycji"  Tak

Grażynko - tak, robię tylko i wyłącznie w Photoshopie  Tttak
Lydio, dla mnie Photoshop to już wyższa szkoła jazdy. Terminy, którymi się posługujesz w opisie pracy też nie wszystkie znane. Tym bardziej podziwiam i szacun dla Twoich umiejętności Pierwszy . Nie powiem, że kiedyś trochę próbowałam się zmierzyć z tym programem, ale zabrakło mi cierpliwości. Shocked

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 366 gości