02-06-2023, 19:44 PM
Zawsze z wielkim podziwem patrzę na Twoje prace
Lydia - Grafika
|
02-06-2023, 19:44 PM
Zawsze z wielkim podziwem patrzę na Twoje prace
02-06-2023, 21:37 PM
Lidio praca piękna mam prośbę jak byś znalazła czas mogła byś napisać tutorial do tej pracy na pewno chętne osoby spróbowały by go otworzyć
02-07-2023, 16:54 PM
02-07-2023, 19:06 PM
Serdecznie dziękuję za przemiłe komentarze.
Ave, bardzo proszę... Jeżeli chodzi o tutorial, to raczej opiszę jak robiłam obrazek, bo każde zdjęcie użyte do grafiki wymaga innych ustawień. Tego typu grafika nosi nazwę podwójnej ekspozycji. - Wykorzystałam dwa zdjęcia. Jedno, najlepiej zdjęcie portretowe osoby (lekki skos twarzy) - Osobę wycinam z tła. - Umieszczam na przygotowanym formacie obrazka (w moim przypadku - 1080 x 1080 rozd. 72 pix.) tło szare - Wybieram obrazek, który będzie nałożony na postać. Tutaj z reguły jest dylemat, bo nie wiadomo co wybrać, żeby dobrze komponowało się z osobą. Wybrałam widoczek strumyczka i lasu. - Do wybranego obrazka dodaję maskę przycinającą i całą warstwę zrobiłam jako odcinającą do portretu kobiety. Tym sposobem usuwamy wszystko, co wychodzi poza obrys osoby. - Zmniejszam nieco krycie, aby widzieć rysy osoby i miękkim pędzlem na masce widoczku, zaczynam usuwać niepotrzebne piksele, aby pokazać twarz modelki. - Często zachodzi potrzeba by oba obrazki rozjaśnić lub przyciemnić, ale to już według własnego uznania. - Kiedy mam dopracowaną główną część grafiki, wówczas należy cofnąć się na dół warstw i dać tło całości. Może to być gradient, ja często daję ten sam obrazek, który dodawałam w środku, tyle, że koniecznie trzeba go rozmyć gaussem i zmniejszyć krycie. Dając ten sam obrazek mamy pewność, że komponuje się kolorystycznie z całością. - I najważniejsze: dodać ptaszki! Nie wiem czemu, wszyscy je dodają, jakby to był obowiązek, więc i ja również, nie chcąc być gorszą od innych... bo ptaszków ci u mnie dostatek To byłoby mniej więcej wszystko, reszta, to drobne niuanse, które komponujemy według własnego uznania, estetyki i gustu.
02-07-2023, 19:12 PM
02-07-2023, 20:42 PM
Lidio bardzo dziękuję spróbuję się pouczyć w corelu
02-07-2023, 21:19 PM
Próbuj Ave, grafiki tego typu nie są skomplikowane. Na YouTube jest sporo tutoriali w temacie "Podwójnej ekspozycji"
Grażynko - tak, robię tylko i wyłącznie w Photoshopie
02-07-2023, 22:08 PM
Lydio, dla mnie Photoshop to już wyższa szkoła jazdy. Terminy, którymi się posługujesz w opisie pracy też nie wszystkie znane. Tym bardziej podziwiam i szacun dla Twoich umiejętności . Nie powiem, że kiedyś trochę próbowałam się zmierzyć z tym programem, ale zabrakło mi cierpliwości.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|